Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos Atviras jaunimo centras (toliau – Raseinių AJC) lapkritį, kaip ir kiekvieną mėnesį, ypatingą dėmesį skyrė veikloms, kurios būtų aktualios jaunimui ir atlieptų jų poreikius. Lapkritį buvo suorganizuotos kūrybinės, sportinės, edukacinės veiklos, darbuotojai kėlė kvalifikaciją, vyko mobilus darbas kaimiškose vietovėse. 

   Lapkričio 8 d. jaunimo centre vyko karaoke vakaras. Šio vakaro metu jaunuoliai dainavo įvairaus žanro dainas, kiekvienas galėjo išbandyti mikrofoną ir tapti dainininku. Jaunuoliai karaoke vakare leido sau atsipalaiduoti, peržengti komforto ribas ir jaukiai praleido vakarą. Taip pat vakarėlio metu ausis džiugino užslėpti talentai, kurie nustebino daugelį. Prieš vakarėlį jaunuoliai patys pasiruošė užkandžių, kuriais vaišinosi, kad jėgos neapleistų dainuojant. Tą pačią dieną Raseinių AJC darbuotojas Renatas dalyvavo Jaunimo reikalų agentūros tinklo susitikime. Šio renginio metu buvo apžvelgtos aktualios temos: jaunimo politikos situacija Lietuvoje, civilinė sauga, Europos Sąjungos jaunimo politika ir kt. Renginio metu auditorijai buvo pristatyta „Judinam vasarą“ stovykla, kuri eilę metų buria Raseinių, Pakruojo, Radviliškio, Šeduvos ir Ariogalos jaunimą.

   Siekiant, kad kuo daugiau Raseinių miesto ir rajono jaunimo sužinotų apie vietą skirtą jaunimui, kurioje galima turiningai praleisti laiką, atrasti naujų pomėgių ir pažinčių t. y.  – Raseinių AJC, lapkričio 21 ir 23 d. centre vyko atvirų durų dienos renginys, į kurį atvyko Raseinių Viktoro Petkaus 8-tokai ir juos lydinčios auklėtojos. Renginys prasidėjo pristatymu apie tai, kas yra Raseinių AJC ir ką jis gali pasiūlyti jaunam žmogui. Mokiniai įdėmiai klausę pristatymą – nesunkiai atsakė į klausimus, kurie buvo paruošti  jaunimo darbuotojų „Kahoot“ internetinėje svetainėje.  Po pristatymo mokinių laukė darbuotojų parengtos veiklos, kurių metu jaunuoliai galėjo artimiau susipažinti su kiekvienu darbuotoju. Taip pat lapkritį jaunimo centro darbuotojai lankėsi Viduklės Simono Stanevičiaus gimnazijoje, kurioje pristatė jaunimo centrą ir kvietė tapti Raseinių AJC bendruomenės dalimi. 

   Lapkričio 24 d. vyko mokymai jaunimui su lektoriumi Titu Medeliu tema – „Mano emocijos ir su jomis susijęs elgesys“. Ši tema yra itin aktuali jaunimo tarpe, nes dauguma jaunuolių išgyvena paauglystę ir susiduria su emocijų valdymo sunkumais, tad patys jaunuoliai nubalsavo, jog nori mokymų būtent šia tema. Šių mokymų metu jaunuoliai dirbo individualiai ir grupėse, klausėsi teorijos, atliko praktines užduotis, kurios padėjo labiau suprasti savo ir kitų emocijas, įvertinti  kaip emocijos veikia patį jaunuolį bei jo aplinką. Po mokymų jaunuoliai dalinosi  pastebėjimais, jog negatyvūs jausmai, įsitikinimai ir problemos trukdo gyventi norimą gyvenimą. 

   29 d. raseiniškiai vyko į Radviliškį, kuriame jaunimo centras „Jaunimo erdvė“ organizavo biliardo turnyrą. Turnyre dalyvavo jaunuoliai iš Radviliškio, Pakruojo ir Raseinių. Raseinių komanda puikiai pasirodė tarp kitų centrų, laiką praleido turiningai, užmezgė naujas pažintis. Išvykos į kitas jaunimo įstaigas jaunuoliams leidžia tobulinti socialines, bendravimo ir bendradarbiavimo kompetencijas. 
Lapkričio mėnesio kulinarinių užsiėmimų metu buvo pagaminti čeburėkai. Jaunuoliai išsirinko receptą, kartu su jaunimo darbuotoju vyko apsipirkti reikiamų produktų ir leidosi į gamybos procesą. Čeburėkais buvo pavaišinti visi centro lankytojai, o iš likusių produktų jaunuoliai pasigamino vakarienę – kotletus su bulvytėmis. Jaunuoliai per gamybos procesą mokėsi higienos taisyklių, ugdė bendradarbiavimo ir darbo komandoje įgūdžius.

   Jaunuoliai į jaunimo centrą kasdien renkasi žaisti stalo tenisą, biliardą, kompiuterinius ir stalo žaidimus. Grožio kambarėlyje merginos lakuojasi nagus, modeliuojasi šukuosenas. Emocinę paramą jaunuoliai gauna individualių pokalbių/ konsultacijų metu, kuomet kartu su darbuotoju dalinasi savo problemomis, sunkumais. Ilgalaikę savanorystę atliekantys jaunuoliai aktyviai prisijungė prie centro veiklų, planavo centro dekoravimą didžiosioms metų šventėms. 

   Mobilus darbas vyksta Žaiginyje, Betygaloje, Girkalnyje ir Nemakščiuose. Susitikimų metu organizuojamos ir vykdomos įvairios veiklos. Lapkritį žaiginiškiai ir girkalniškiai išbandė vieną iš nusiraminimo būdų – mandalų spalvinimą. Šio užsiėmimo metu vyko pokalbiai, kurie stiprino tarpusavio santykius. Taip pat Girkalnyje, Žaiginyje ir Betygaloje jaunuoliai išbandė laikinąsias hena tatuiruotes. Piešdami tatuiruotes jaunuoliai išlaisvino savo kūrybiškumą ir išbandė dar nebandytą veiklą. Stalo žaidimai, biliardas, tenisas, tinklinis, krepšinis ir kiti sportiniai užsiėmimai – neatsiejamos mobilaus darbo su jaunimu veiklos, kurios vyksta visose mobilaus darbo vietovėse. 

   Jaunimo darbuotojui svarbu nuolatos tobulėti ir kelti kvalifikaciją tam, kad teikiamos paslaugos jaunimui būtų kokybiškos. Gruodį darbuotojai dalyvavo baziniuose savižudybių prevencijos mokymuose, kuriuose įgijo žinių apie savižudybių rizikos vertinimą ir psichologinės pagalbos teikimą. Įgytos žinios padės atpažinti jaunuolius, kurie turi suicidinių minčių ir laiku suteikti pagalbą. 

   Apibendrinant lapkričio mėnesio Raseinių AJC veiklas, galima teigti, kad centras suteikia   daug užimtumo galimybių miesto ir rajono jaunimui, o  darbuotojai skatina prisijungti į skirtingas veiklas, kuria erdvę ir bendruomenę, kurioje atsižvelgiama į jauno žmogaus norus, kur gali būti lyg namuose.

Raseinių AJC veiklos finansuojamos Raseinių rajono savivaldybės mobiliojo darbo su jaunimu 2023 m. projekto „Be atstumo“, Jaunimo reikalų agentūros prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos 2023 m. projektų „Raseinių jaunimas gali“ ir  „Veikime kartu“ lėšomis.

Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos Atviro jaunimo centro metodininkė Gintarė Šeršniovaitė

Ačiū
0
Nesudomino
0

Ankstesnės naujienos

Vasaros palydos jaunimo centre 2023-09-18 / AJC veiklos Vasaros palydos jaunimo centre

Paskutinė vasaros diena – diena, kurios eigoje į vasaros prisiminimų skrynią sudedame paskutinius nuotykius ir šilčiausias emocijas bei išgyventus jausmus. Šią dieną dauguma žmonių išgyvena nostalgiją, o širdį pradeda kutenti ilgesys. Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos Atviro jaunimo centro (toliau – Raseinių AJC) bendruomenė nelinkusi gyventi melancholiškomis nuotaikomis, tad rugpjūčio 31 dieną surengė smagias vasaros palydėtuves su šiltu saulės spinduliu, laužo dūmo kvapu ir  šypsenomis veiduose, o miestiečiams dovanojo tvarios mados parodą.

Plačiau