Liepa ir rugpjūtis – laikas, per kurį Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos Atviras jaunimo centro (toliau – Raseinių AJC) bendruomenė kartu patyrė nuotykių, išnaudojo vasaros suteiktus malonumus ir organizavo naudingas veiklas jauniesiems raseiniškiams. 

   Liepos 4 d. vasaros stovyklos „Judinam vasarą‘5“  organizatoriai, būsimi stovyklos komandų vadovai iš Pakruojo, Šeduvos, Baisogalos, Ariogalos, Radviliškio ir Raseinių vyko į sporto ir laisvalaikio bazę „Napaleonas“, kurioje  rugpjūčio mėnesį įvyko  jaunuolių vasaros stovykla. Organizatoriai sudėliojo žygio maršrutą Kurtuvėnų regioniniame parke. Kad maršrutas būtų tinkamai paruoštas, organizatoriai nužygiavo 25 km.! Jaunuoliai, kartu planavę žygio maršrutą, patobulino socialines, pažintines, organizacines, komunikavimo, sveikatos kompetencijas ir turiningai praleido laiką su kitų jaunimo organizacijų jaunimu. Ši „Judinam vasarą‘5“ stovykla startavo rugpjūčio 7 dieną ir tęsėsi penkias dienas. Daugiau nei 150 jaunuolių iš skirtingų jaunimo organizacijų susirinko ir  praleido įsimintiniausias vasaros akimirkas. Šioje stovykloje netrūko veiklų ir užimtumo: žygis, madų šou, komandinės estafetės, krepšinis, tinklinis, kūrybinės dirbtuvės, pirties malonumai, filmų vakarai, jaunuolių apdovanojimai ir kt. Savanoriai iš Pakruojo visuomenės sveikatos biuro priminė pirmosios pagalbos pagrindus, Krašto apsaugos atstovai suteikė bazines žinias,  kaip elgtis ekstremalios padėties metu. Šioje stovykloje jaunuoliai susipažino su kitų rajonų jaunimu, įveikė įvairias baimes, perlipo asmenines komforto zonas, tobulino įgūdžius dirbti komandoje, mokėsi priimti skirtingus žmones ir būti tolerantiškais. Kol vieni jaunuoliai vasara mėgavosi stovykloje „Judinam vasarą 5“, kiti rugpjūčio 7-9 dienomis dalyvavo Jaunimo vasaros akademijoje „Kartu mes galim daug!“, kuri šiemet subūrė 200 jaunuolių iš visos Lietuvos. Raseiniškiai subūrė komandą, kurią sudarė 9 jaunuoliai ir dalyvavo įvairiose veiklose: paskaitose, profesijų bibliotekoje (susitikimas su skirtingų profesijų atstovais), sporto varžybose, kūrybinėse dirbtuvėse, klausėsi gongų garsų, atrado jogos prasmę, diskutavo su merais, šėlo grupės „Jauti“ koncerte, dalyvavo nealkoholinių kokteilių vakarėlyje, diskotekose. Taip pat jaunuoliai išbandė 360 video platformą ir įsiamžino momentinėse nuotraukose. Raseiniškiai pagamino kometą, kuri nuskriejo ypač toli ir užėmė antrą vietą tarp visų savivaldybių, o jaunuoliai dalyvavę protmūšyje su merais užėmė pirmą vietą tarp visų komandų. Per tris dienas jaunuoliai susipažino su aibe naujų žmonių, išbandė įvairias veiklas ir patyrė neišdildomų įspūdžių.  

   Rugpjūčio 14-27 dienomis Raseiniuose viešėjo Volodymyro miesto (Ukraina) vaikai, kurių tėvai arba vienas iš tėvų tuo metu tarnavo, buvo sužeisti arba žuvo tarnaudami Ukrainos ginkluotosiose pajėgose. Raseinių rajono savivaldybė šiems vaikams suorganizavo vasaros stovyklą. Rugpjūčio 17 ir 23 dienomis Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos darbuotojai  ir savanoriai prisidėjo prie šios socialinės iniciatyvos suorganizavę veiklas, kurių metu vaikai galėjo atsipalaiduoti ir nors trumpam atsiriboti nuo užgriuvusių negandų, o svarbiausia – jaustis saugiai. 17 dieną vaikai lankėsi Atvirame jaunimo centre, kuriame gamino dekoratyvius muiliukus, tapė ant marškinėlių ir taip susikūrė originalią aprangą bei prisiminimą iš Lietuvos. Taip pat vaikai eksperimentavo, lipdė sniego besmegenius, treniravosi žaisti stalo tenisą, biliardą, išbandė kompiuterinius žaidimus. Rugpjūčio 23 dieną veiklos buvo suorganizuotos Daugodų kaime, erdvioje sodyboje. Čia vaikai žaidė komandinius žaidimus, mėgavosi saunos ir vandens malonumais, ant laužo kepė zefyrus.  

   Rugpjūčio 21-22 dienomis vyko vasaros stovyklos „Judinam vasarą 5“ refleksija. Stovyklos aptarimas vyko poilsiavietėje „Sedula“. Jaunuoliai aptarė, kaip sekėsi dirbti komandoje, atlikti vadovo poziciją, išpildyti programą, įgyvendinti savo išsikeltus lūkesčius. Po refleksijos jaunuoliai mėgavosi pirties ir vandens malonumais, išbandė vandens batutus.  

   Paskutinę vasaros dieną Raseinių AJC bendruomenė suorganizavo vasaros palydėtuves, kurios vyko jaunimo centro prieigoje. Jaunieji raseiniškiai kepė šašlykus, žaidė stalo  ir lauko žaidimus, dalinosi vasaros įspūdžiais ir rudens planais. Prie šios popietės prisijungė Raseinių rajono Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Modesta Gailė, kuri apžiūrėjo jaunuolių surengtą tvarios mados parodą. Ši paroda tai – gegužės ir birželio mėnesių rezultatas, kuomet Raseinių AJC ir mobilaus darbo lankytojai iš Žaiginio, Betygalos, Girkalnio ir Nemakščių prisidėjo įgyvendinant tvarios mados idėją ir atnaujino savo nenešiojamus rūbus. Paroda surengta netoli judrios gatvės, tad praeiviams buvo patogu pastebėti ir palaikyti jaunimo iniciatyvą kurti tvaresnę ateitį ir tuo dalintis su savo krašto žmonėmis. 

   Kulinarinių užsiėmimų metu Raseinių AJC lankytojai gamino mini picas, kuriomis vaišino jaunimo centro lankytojus. Praktikuojantis gaminti maistą jaunimas ir toliau tobulino gyvenimiškus įgūdžius, mokėsi dirbti komandoje.  

   Mobilus darbas vyksta keturiose vietose: Žaiginys – antradieniais, Betygala – trečiadieniais, Girkalnis – ketvirtadieniais, Nemakščiai – penktadieniais. Betygaloje jaunimas gaminosi sumuštinius, žaidė stalo tenisą, krepšinį, tinklinį. Girkalniškiai rinkosi žaisti krepšinį, žaidė kompiuterinius ir stalo žaidimus. Nemakščių jaunimas laiką leido kūrybiškai – spalvino mandalus ir gamino puokštes iš lauko gėlių. Mandalų spalvinimas yra priešnuodis stresui, skatina sąmoningumą, padeda nugalėti nemigą – viskas, kas svarbu kiekvieno jaunuolio psichinei sveikatai. Puokščių gamyba iš lauko gėlių skatino jaunimo kūrybiškumą, o kūryba padeda atitrūkti nuo problemų. Žaiginio jaunimas ypač neabejingi tinklinio žaidimui, tad intensyviai rinkosi laiką praleisti sportuojant. Kiekvienoje mobilaus darbo vietoje nuolatos vyksta individualūs ir grupiniai pokalbiai, kurie augina psichologinę-emocinę brandą, padeda jaunuoliams išspręsti įvairias problemas. 

   Raseinių AJC bendruomenė priima 14-29 metų jaunuolius be išankstinių nuostatų, suteikia galimybę išbandyti įvairias pramogas, skatina jauno žmogaus sąmoningumą, skatina saviraišką, padeda auginti savivertę. Čia, jaunimo centre, visada verda gyvenimas, kuriame netrūksta geros nuotaikos, palaikymo ir draugystės.  

Raseinių AJC veiklos finansuojamos Raseinių rajono savivaldybės mobiliojo darbo su jaunimu 2023 m. projekto „Be atstumo“, Jaunimo reikalų agentūros prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos 2023 m. projektų „Raseinių jaunimas gali“ ir  „Veikime kartu“ lėšomis. 

Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos atviro jaunimo centro metodininkė Gintarė Šeršniovaitė 

Ačiū
0
Nesudomino
0

Ankstesnės naujienos

Vasaros palydos jaunimo centre 2023-09-18 / AJC veiklos Vasaros palydos jaunimo centre

Paskutinė vasaros diena – diena, kurios eigoje į vasaros prisiminimų skrynią sudedame paskutinius nuotykius ir šilčiausias emocijas bei išgyventus jausmus. Šią dieną dauguma žmonių išgyvena nostalgiją, o širdį pradeda kutenti ilgesys. Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos Atviro jaunimo centro (toliau – Raseinių AJC) bendruomenė nelinkusi gyventi melancholiškomis nuotaikomis, tad rugpjūčio 31 dieną surengė smagias vasaros palydėtuves su šiltu saulės spinduliu, laužo dūmo kvapu ir  šypsenomis veiduose, o miestiečiams dovanojo tvarios mados parodą.

Plačiau
Vyko Raseinių AJC lankytojų lenktynės 2023-09-11 / AJC veiklos Vyko Raseinių AJC lankytojų lenktynės

Rugsėjo 6 dienos popietę Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos Atviro jaunimo centro lankytojai vyko į Jurbarko rajone esantį Smalininkų kartodromą, kuriame vyko draugiškos, smagios ir azartiškos Raseinių AJC lankytojų lenktynės. Kai kurie jaunuoliai pirmą kartą sėdo į kartingą ir išbandė jo bei savo galimybes, kiti patobulino jau turėtus vairavimo trasoje įgūdžius. Raseiniškiai jautėsi lyg tikri lenktyninkai ir parodė puikius rezultatus, o svarbiausia – puikiai praleido laiką ir išbandė vieną iš populiariausių autosporto gerbėjų pramogų!

Plačiau
Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos Atviro jaunimo centro 2023 metų gegužės mėnesio apžvalga 2023-08-22 / AJC veiklos Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos Atviro jaunimo centro 2023 metų gegužės mėnesio apžvalga

Gegužės 5-6 dienomis Raseinių jaunuoliai ir darbuotojai vyko į vasaros stovyklos „Judinam vasarą 5“ vadovų mokymus, kuriuose būsimi vasaros stovyklos jaunuolių grupių vadovai planavo stovyklos veiklas, dėliojo programą, dalyvavo komandos formavimo veiklose. Jaunuoliai susibūrę iš skirtingų rajonų stiprino tarpusavio santykius, lyderystės ir komunikacijos įgūdžius.

Plačiau
Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos Atviro jaunimo centro 2023 metų balandžio mėnesio apžvalga 2023-08-21 / AJC veiklos Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos Atviro jaunimo centro 2023 metų balandžio mėnesio apžvalga

Balandžio mėnesį Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos Atviras jaunimo centras (toliau – Raseinių AJC) vykdė veiklas, kurios būrė Raseinių miesto ir rajono jaunimą bendram tikslui – saugiai ir prasmingai praleisti laisvą laiką, kurio metu būtų tobulinamos asmeninės, komunikavimo, pažintinės, socialinės, kūrybiškumo kompetencijos.

Plačiau