Įtraukties tematika pasaulyje nėra nauja, tačiau iki šiol sukelianti ryškias,  dažniausiai nemalonias emocines reakcijas: pyktį, nepasitenkinimą, beviltiškumą, abejonę... Kaip tango šokis bei muzika: XX a. pradžioje sietas su žemaisiais visuomenės sluoksniais, laikytas vulgariu ir nepadoriu,  dėka kelių šio šokio ir muzikos stiliaus entuziastų  atsikratė „visuomenės padugnių muzikos“ etiketės ir tapo populiariu visame pasaulyje.

   Kad įtrauktis taptų savastimi, reikalinga ne tik įtraukties filosofiją atliepiantys teisės aktai, metodinės priemonės, įranga, kita materialinė bazė, bet, visų pirma – entuziazmo ir tikėjimo galia, keičianti nepalankias nuostatas.

   2024 m. balandžio 11 d. Raseinių lopšelio-darželio „Saulutė“ logopedės Mildos Vežbavičienės iniciatyva, Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos darbuotojų Jurgos Urbonavičienės, Julijos Grubienės ilgo ir kruopštaus pasirengiamojo darbo dėka bei Raseinių specialiosios mokyklos direktorės Sandros Maslauskienės ir Raseinių lopšelio-darželio „Saulutė“ socialinės pedagogės Astos Kavaliauskienės entuziazmo pagalba suorganizuota  II-oji tarptautinė praktinė švietimo pagalbos specialistų konferencija „Įtraukties Tango“. Praktine darbo patirtimi su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais dalinosi per 20 lektorių iš Lietuvos, Belgijos, Lenkijos, Turkijos, Airijos; konferencijoje dalyvavo apie 500 dalyvių iš skirtingų Lietuvos rajonų.

   10 metų Australijoje, vėliau Belgijoje su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais dirbanti lietuvė Simona Vinickaitė  pabrėžė, kad įtraukties srityje Lietuvoje mes turime ne mažiau galimybių nei kitose šalyse. Tuo buvo galima įsitikinti klausantis pranešėjų  iš įvairiausių Lietuvos kampelių: Anykščių, Kauno, Klaipėdos, Kretingos, Marijampolės, Panevėžio, Pasvalio, Raseinių, Šiaulių, Tauragės, Vilniaus. Dalykiški, konkretūs ir praktine patirtimi prisodrinti švietimo pagalbos specialistų pranešimai alsavo tikėjimu, pasitikėjimu ir entuziazmu.

   „Pirmiausia reikia išspręsti mokinio elgesio sunkumus, tik po to imti jį mokyti“, „labai svarbu atrasti, kaip ir už ką pagirti/motyvuoti ne tik mokinį, bet ir jo tėvus, mokytojus“ – šie ir daugybė kitų praktikų patarimų sugulė į  įtraukties Tango šokį.

   Visgi mokyklų praktika rodo, kad įtrauktis, kaip ir tango kažkada, šiandien dar yra nemylimos podukros pozicijoje.

   „Kad įtrauktis taptų savimi, kaip važiavimas dviračiu ar valgymas šaukštu, dar daug ką turime nuveikti“  –  mintimis dalijosi Sandra Valantiejienė, Lietuvos įtraukties švietimo centro direktorė, užbaigdama savo pranešimą.  

   Ir tai yra kiekvieno iš mūsų užduotis ir pareiga, kaip Europos Sąjungos piliečio, savo veikloje besivadovaujančio europinėmis vertybėmis.

Reda Kunickienė, Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos direktorė

Ačiū
1
Nesudomino
0

Ankstesnės naujienos

Mokymosi motyvacijos kelionė Tėkmės mokykloje 2024-04-19 Mokymosi motyvacijos kelionė Tėkmės mokykloje

Ugdymo įstaigų vadovai įgyvendindami  40 val. programos  „Švietimo įstaigų vadovų dalyvaujančios ir bendradarbiaujančios lyderystės stiprinimas“ III modulį  „Praktinė patirtis pažįstant unikalios kultūros mokyklas“  dalyvavo išvažiuojamoje vienos dienos stažuotėje „Vaiko mokymosi motyvacijos kelias Tėkmės mokykloje“. Ši stažuotė vyko balandžio 17 d.

Plačiau
Nuvilnijo pasirengimo velykoms festivalis 2024-03-22 Nuvilnijo pasirengimo velykoms festivalis

Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnyba, Raseinių Rajono kultūros centras ir Raseinių technologijų ir verslo mokykla apsijungė bendro projekto įgyvendinimui – suorganizavo Raseinių TAU studentams „Pasirengimo velykoms festivalį“.

Plačiau
Pirma tapytojų paroda 2024-03-22 Pirma tapytojų paroda

Raseinių TAU studentai, tapybos pradžiamokslio lankytojai, kurie tik pirmus metus pradėjo savo kūrybinį kelią, dauguma pirmą kartą paėmė teptuką į rankas, džiaugiasi savo pirmu darbeliu. Mus moko mokytoja Silva Morkevičienė. Kviečiame pasidžiaugti mūsų pirmu darbeliu ir aplankyti mūsų darbų parodą Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos patalpose adresu T. Daugirdo 7-2.

Plačiau
Knygnešio dienos 2024 renginiai 2024-03-18 Knygnešio dienos 2024 renginiai

„Tėvynė – tai šventas žodis, kuris atplėšia mokslininką nuo knygos, atitraukia valstietį nuo arklo, valdininką nuo rašomojo stalo ir surenka visus prie vienos vėliavos, į kurią jie žiūri didvyrio drąsumu ir kankinio pasiaukojimu“. (F. Šileris) Šventiškai ir džiugiai nuvilnijo per visą šalį renginiai, skirti Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti. Jos tąsa – kovo 16-oji – Knygnešio diena. Ši diena skirta prisiminti ir pagerbti žmones, kurių dėka buvo apgintas ir išsaugotas lietuviškas žodis.

Plačiau