Spalio 31 d. vyko respublikinė pradinio ugdymo mokytojų nuotolinė konferencija „Savivaldaus mokymo (-si) link“, kurią organizavo Raseinių Viktoro Petkaus progimnazijos pradinių klasių mokytoja ekspertė Rita Goleckienė ir direktoriaus pavaduotoja ugdymui Lina Stulgienė, Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos metodininkė Saulė Sitavičienė. Konferencijos tikslas buvo sutelkti pradinių klasių mokytojus pasidalinti gerąja darbo patirtimi organizuojant savivaldų mokymą (-si). Konferencijoje buvo nagrinėjamos probleminės sritys: kaip skatiname savivaldų mokymąsi pradinio ugdymo programos mokiniams; kaip plėtojame mokinių mokėjimo valdyti savo mokymąsi kompetenciją; kaip mokome mokinius mokytis; kaip leidžiame mokiniui pačiam būti atsakingam už savo mokymąsi; kaip mokome mokinius savarankiškumo, prisiimti atsakomybę, atpažinti savo poreikius ir labiau pasitikėti savimi; mokinių emocinis pasitenkinimas supratus, kad mokymo(-si) veikla gali būti įdomi, naudinga (nes tai, ko išmoko mokykloje, pravers gyvenime), įveikiama ir pan.; kaip panaudojame informacines technologijas savivaldžiame mokymosi procese, kuris sudaro galimybes mokiniams dalyvauti bendruose projektuose, keistis informacija ir kurti; kokios strategijos ir metodai padeda ugdyti mokinių refleksijos ir mokymosi įsivertinti gebėjimus.

   Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademijos docentė dr. Rasa Nedzinskaitė- Mačiūnienė pranešime ,,Savivaldus mokymasis: konceptualus pagrindas“ pristatė mokslinius tyrimus apie savivaldų mokymąsi, ką laikome savivaldžiu mokymusi Lietuvoje ir koks yra savivaldaus mokymosi mokslinis pagrindimas bei kokią įtaką jis daro mokinių pasiekimų gerinimui.

   O kaip pavyksta taikyti savivaldų mokymąsi praktiškai pamokose, ugdymo procese? Marijampolės Jono Totoraičio progimnazijos pradinių klasių mokytoja ekspertė Liuba Stankevičienė skaitė pranešimą „Kita ugdymo pusė – nuodugnus ugdymas praktikoje“. Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazijos pradinių klasių vyresnioji mokytoja Aušra Kaukėnienė pranešime „Kas padeda ugdyti mokinių refleksijos ir mokymosi įsivertinti gebėjimus“ pasidalino patirtimi apie strategijas ir metodus, kurie padeda ugdyti mokinių refleksijos ir mokymosi įsivertinti gebėjimus. Jurbarko Naujamiesčio progimnazijos pradinių klasių mokytoja metodininkė Ingrida Naujokaitienė skaitė pranešimą „Ugdymo (si) būdai ir metodai, skatinantys savivaldų mokymą(si)“. Pranešimą ,,Mažais žingsneliais savivaldaus mokymosi link“ skaitė Pagėgių Algimanto Mackaus gimnazijos pradinių klasių vyresnioji mokytoja Janeta Vidraitė-Marozienė. Mokytoja pristatė vykdomas veiklas, kuriose atsispindi mokinių suvokimas apie savivaldaus mokymosi naudą. Raseinių Viktoro Petkaus progimnazijos pradinių klasių mokytoja ekspertė Rita Goleckienė skaitė pranešimą „Savivaldaus mokymo(si) paieškos pamokose“. Mokytoja apžvelgė efektyvaus savivaldumo požymius pamokoje, kaip moko mokinius išsikelti uždavinius ir planuoti savo veiklą, kaip ugdoma mokinių atsakomybė už savo rezultatus, pasiekimus.

   Konferenciją apibendrino Raseinių Viktoro Petkaus progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Lina Stulgienė.

Rita Goleckienė, Raseinių Viktoro Petkaus progimnazijos pradinių klasių mokytoja ekspertė, Saulė Sitavičienė, Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos metodininkė

Ačiū
0
Nesudomino
0

Ankstesnės naujienos

Raseinių trečiojo amžiaus universiteto studentų išvyka į Tauragę 2023-11-07 Raseinių trečiojo amžiaus universiteto studentų išvyka į Tauragę

Lengvam lietučiui dulkiant, grožėdamiesi auksinio rudens padabintomis pakelėmis, mes, septyni Raseinių r. Trečiojo amžiaus universiteto (toliau – TAU) studentai, važiavome į Tauragę. Ten spalio 27 d. Tauragės pilyje vyko konferencija skambiu pavadinimu „Senjore, būk pilietiškas! Nustok dejuoti, pradėk veikti!

Plačiau
Trečiojo amžiaus universiteto studentų išvyka į Kekavą 2023-10-30 Trečiojo amžiaus universiteto studentų išvyka į Kekavą

Kai rudens saulė šykšti spindulių, o pavasario sausros skolą – lietų grąžina dangus, Trečiojo amžiaus universiteto (TAU) 28 klausytojai neprarado nuotaikos ir spalio 24 d. puikiu autobusu iš Kelmės riedėjo į su Raseiniais susigiminiavusį Kekavos miestą Latvijos respublikoje. Ten mes buvome pakviesti susitikti su Kekavos senjorų ,,Šiaurės pašvaistės“ (lat. ,,Polarblazma“) draugijos nariais.

Plačiau