Kai rudens saulė šykšti spindulių, o pavasario sausros skolą – lietų grąžina dangus, Trečiojo amžiaus universiteto (TAU) 28 klausytojai neprarado nuotaikos ir spalio 24 d. puikiu autobusu iš Kelmės riedėjo į su Raseiniais susigiminiavusį Kekavos miestą Latvijos respublikoje. Ten mes buvome pakviesti susitikti su Kekavos senjorų ,,Šiaurės pašvaistės“ (lat. ,,Polarblazma“) draugijos nariais.
 
   Tai ne pirmasis raseiniškių vizitas į kaimyninę šalį, bet TAU studentai vos ne į Rygos priemiestį (15 km iki sostinės)) vyko pirmąjį kartą. Kekavos senjorai Raseiniuose viešėjo  2022 m.
 
   Smagiam pasibuvimui šeimininkai mus pakvietė į Bendruomenės namus, kurių salė erdvi, papuošta dviejų moterų dailininkių puikiais dailės darbais. Mus pasitiko energingas Kekavos miesto meras Juris Žilko, sportinio darbo Kekavoje organizatorė Daca,  ,,Šiaurės pašvaistės“ komiteto narės Brigita Aužele, Zubova Kamaldina, gausus senjorų būrys ir linksma muzika folkloro grupė ,,Kapela“.                  
   Tradiciškai buvo sakomos sveikinimų ir padėkų kalbos, apsikeista dovanomis, priminta neilga senjorų tarpusavio draugystės istorija. Trumpai pristatyta Kekavos miesto senjorų veikla, darbo organizavimo ir finansavimo ypatumai. Prisimintas ir Kekavos senjorų apsilankymas Raseiniuose. 
 
   Didžiąją susitikimo dalį mus linksmino ,,Kapela“. Šaunuolė Daca su draugais organizavo mums žinomus ir nežinomus latvių  mėgiamus masinius žaidimus. O dainavome ir kelias dainas ta pačia melodija, bet skirtingomis kalbomis: šeimininkai - latviškai, mes - lietuviškai.  Be abejo, mus šildė kava ir sotino saldžios šeimininkų vaišės.
 
   Gerokai pavargę ir labai linksmai praleidę laiką, buvome pakviesti apžiūrėti miesto evangelikų liuteronų bažnyčios, įrašytos į Latvijos architektūros paveldo sąrašą. Bažnyčia sutvarkyta, šildoma, bet stokojanti ją lankančių (Latvijoje mažas tikinčiųjų skaičius). Apžiūrint Kekavos centrą, į akis krito spalvingų vištų skulptūrų gausa: jos, matyt, - vizitinė didžiulį paukštyną turinčios Kekavos kortelė. O to paukštyno savininkai - Lietuvos įmonė ,,LinasAgro“. Visus sužavėjo Sporto centras, kuriame mums lankantis vyko mūsuose nekultivuojamos sporto šakos – gimnastikos treniruotės. Ypač sužavėjo  boulingas ant kilimo. Tai kekaviečių draugystės su norvegais rezultatas: išmokytas norvegų ir pradžioje aprūpintas reikiamu inventoriumi. Žaidimas labai prigijo ir Kekavoje, todėl dažnai vyksta turnyrai, čempionatai ir net olimpiados.
 
   Pietavome Kekavos paukštyno valgykloje kartu su žaviuoju meru ir bendruomenės senjorais. Ir keista ar nekeista - niekas nenorėjome į prekybos centrus. Gal todėl, kad jie lietuviški: ,,Maxima“, ,,Aibė“, gal todėl, kad  šiltas ir produktyvus bendravimas su žmonėmis užpildė kitas kelionėje įprastas veiklas?
 
   Vakarėjančiais rudens keliais važiuodami namo, dėliojome kitų susitikimų su kekaviečiais  planus, aptarinėjome kelionės sėkmę. Ir kai Latvijos itin  miškingą peizažą kirtus Lietuvos sieną pakeitė užarti laukai ir žaliuojantys žiemkenčių plotai, sukirbėjo širdyje pasididžiavimo jausmas savo šalimi, kad mes darbštūs, tvarkingi ir pagaliau turtingi bent savo aktyvia veikla, nesvarbu, kad mūsų TAU lankytojų amžiaus vidurkis 73 metai.
 
   Už puikią nuotaiką ir turiningai praleistą laiką dėkojame Savivaldybės darbuotojui, šios išvykos ir nuolatinės draugystės su Kekavos miestu organizatoriui R. Petroševičiui, Švietimo tarybos orės pavaduotojai, direktorei R. Kunickienei ir  Švietimo tarybos direktorės pavaduotojai, TAU veiklos koordinatorei S. Morkevičienei.
 
Iki naujų kelionių ir patirčių!
 
 
TAU studentė Danutė Žakaitienė
Ačiū
0
Nesudomino
0

Ankstesnės naujienos

Pagyvenusių žmonių diena 2023-10-03 Pagyvenusių žmonių diena

Metai suteikia žmogaus gyvenimui prasmės ir gylio, todėl džiaugiamės Raseinių rajono žmonėmis, kurie tai suvokia ir aktyviai įsitraukia į jau prieš vienuolika metų prie Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos įsteigto Raseinių Trečiojo amžiaus universiteto veiklas. Senatvė yra dar viena galimybė atrasti save iš naujo, daryti tai, ko negalėjai anksčiau. Tai laikas pasijusti reikalingu, laimingu ir savo patirtimi pasidalinti su kitais. Raseinių TAU kasmet vis plečia ir įvairina savo veiklas, kasmet daugėja ir studentų.

Plačiau