Lengvam lietučiui dulkiant, grožėdamiesi auksinio rudens padabintomis pakelėmis, mes, septyni Raseinių r. Trečiojo amžiaus universiteto (toliau – TAU) studentai, važiavome į Tauragę. Ten spalio 27 d. Tauragės pilyje vyko konferencija skambiu pavadinimu „Senjore, būk pilietiškas! Nustok dejuoti, pradėk veikti!

   Konferencijoje dalyvavo Raseinių, Tauragės, Kelmės, Pagėgių ir Šilalės r. TAU studentų grupės. Šilalės r. studentus atlydėjo Savivaldybės atstovė, besirūpinanti pagyvenusių žmonių problemomis.

   Nacionalinės trečiojo amžiaus universitetų asociacijos prezidentė dr. Z. Žebrauskienė pasveikino studentus, palinkėjo judėti, mylėti, gerai maitintis, apkabinti ir rasti būdą kaip save išreikšti. Nekalbėti apie ligas ir neišleisti šypsenų į pensiją. Esame pasauliniai senjorai. Europoje 2022 m. buvo 742 mln. pagyvenusio amžiaus žmonių ir ateityje jų vis daugės. 2040 m. prognozuojama 33% gyvenimo trukmė pailgės 5 metais.

   Tauragės r. vicemerė palinkėjo gero kūrybinio darbo, tolerancijos, pilietiškumo.

   Pagyvenę žmonės susiduria su dviguba socialine atskirtimi: kultūrine, sąlygota negatyvių visuomenės nuostatų ir ekonomine. Didžiausia diskriminacija yra dėl amžiaus.

   2020-2030 m. paskelbti pozityvaus ir sveiko senėjimo dešimtmečiu. Tai pilnavertis gyvenimas, gera fizinė ir psichinė sveikata. Kuo ilgiau išlaikyti pagyvenusius žmones darbo rinkoje. Dalyvauti viešajame ir politiniame gyvenime. Suteikti galimybę senjorams integruotis į visuomenę. Užtikrinti galimybę visą gyvenimą mokytis, pagerinti sveikatos priežiūros kokybę ir prieinamumą. Teigiamo emocinio lauko sukūrimą, sveiką gyvenimą, savarankiškumą, dalyvavimą bendruomenės gyvenime. Bėda, kad rajonuose nėra senjorų tarybos.

   Atlikome užduotis-pasiūlymus grupėse. Buvo pateiktos keturios temos, į kurias pateikėme pageidavimus aktualiais klausimais. Temos buvo tokios:

1. Laisvalaikis ir kultūra;

2. Socialinės ir medicinos paslaugos;

3. Mokymasis ir pažinimas;

4. Infrastruktūra ir ekologija.

   Tikimės, kad Raseinių r. senjorams užsiėmimų sąlygos gerės ir gerės. Tuo mes nuoširdžiai tikime.

Joana Ragaliauskienė, Raseinių r. TAU Ariogalos fakulteto seniūnė

Ačiū
0
Nesudomino
0

Ankstesnės naujienos

Trečiojo amžiaus universiteto studentų išvyka į Kekavą 2023-10-30 Trečiojo amžiaus universiteto studentų išvyka į Kekavą

Kai rudens saulė šykšti spindulių, o pavasario sausros skolą – lietų grąžina dangus, Trečiojo amžiaus universiteto (TAU) 28 klausytojai neprarado nuotaikos ir spalio 24 d. puikiu autobusu iš Kelmės riedėjo į su Raseiniais susigiminiavusį Kekavos miestą Latvijos respublikoje. Ten mes buvome pakviesti susitikti su Kekavos senjorų ,,Šiaurės pašvaistės“ (lat. ,,Polarblazma“) draugijos nariais.

Plačiau
Pagyvenusių žmonių diena 2023-10-03 Pagyvenusių žmonių diena

Metai suteikia žmogaus gyvenimui prasmės ir gylio, todėl džiaugiamės Raseinių rajono žmonėmis, kurie tai suvokia ir aktyviai įsitraukia į jau prieš vienuolika metų prie Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos įsteigto Raseinių Trečiojo amžiaus universiteto veiklas. Senatvė yra dar viena galimybė atrasti save iš naujo, daryti tai, ko negalėjai anksčiau. Tai laikas pasijusti reikalingu, laimingu ir savo patirtimi pasidalinti su kitais. Raseinių TAU kasmet vis plečia ir įvairina savo veiklas, kasmet daugėja ir studentų.

Plačiau