Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos Atviras jaunimo centras (toliau – Raseinių AJC) 2022 m. kovo mėnesį toliau tęsė aktyvų darbą su jaunimu.

   Įrengtose grožio dirbtuvėlėse merginos ir toliau ėmėsi iniciatyvos – tobulino įgūdžius manikiūro, plaukų dizaino, skoningo visažo srityje. Atsirado ir vaikinų, kurie nusprendė skirti dėmesį rankų estetikai. Kita vertus, prie iš pirmo žvilgsnio „berniukiškų“ veiklų drąsiai prisijungė merginos, siekdamos išbandyti interaktyvų automobilio stimuliatorių ir neatsiliko nuo vaikinų nei drąsa, nei sugebėjimais.

   Įgyvendinant Sporto projektą „Judėsiu – sau padėsiu“, suorganizuota Ukrainos vaikų išvyka į Šilalės laisvalaikio ir sporto centro baseiną. Du kartus per savaitę Raseinių AJC vyko stalo teniso ir biliardo treniruotės, jaunimas aktyviai lankė jėgos treniruotes Raseinių ,,Energy Gym“ sporto klube.

   Įgyvendinant neigiamų socialinių reiškinių prevenciją Raseinių AJC vyko paskaita su treneriu Tadu Rimkevičiumi - Lietuvos laisvųjų imtynių čempionu, Lietuvos graikų romėnų imtynių prizininku, įvairių MMA turnyrų prizininku. Paskaitoje lektorius su jaunimu diskutavo aktualiomis temomis ( priklausomybių, patyčių, smurto, draugų, pasitikėjimo savimi, tikslų siekimo). Jaunimas liko sužavėtas tiek paskaita, tiek treneriu kaip asmenybe, po paskaitos kartu fotografavosi, uždavinėjo klausimus. Paskaitoje dalyvavo 25 jaunuoliai.

   Ne tik jaunimui reikia žinių, kaip susitvarkyti su iškylančiomis problemomis, bet ir darbuotojai privalo turtinti žinias, kaip su tuo kovoti, rasti atsakymus į klausimus, patarimus ir sprendimus. Kovo 29 d. Raseinių AJC darbuotojai dalyvavo Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos organizuotame Jaunimo reikalų koordinatorių (JRK) ir jaunimo darbuotojų (JD) tinklo susitikime Kaune. Renginyje buvo pristatytos Europos ir Lietuvos jaunimo metų, Jaunimo politikos naujienos. Vyko pranešimai apie NVO patirtis Ukrainos karo kontekste, rekomendacijos, priimant jaunuolius, kaip dirbti su disleksiją turinčiais žmonėmis. Pristatytas lytiškumo ugdymo gidas. Kavos pertraukų metu iš visos Lietuvos atvykę JRK ir JD diskutavo bendrais, tikslinėms grupėms aktualiais klausimais. 

   Siekiant pramankštinti jaunimo protą, Raseinių AJC vyko „Viktorina“. Klausimai buvo sudaryti iš įvairiausių temų. Tai unikali galimybė jaunimui gilinti žinias ir jas pritaikyti ateityje. Smegenis pramankštinti pasiryžo 2 komandos. Komandos nariai apdovanoti AJC įsteigtais prizais.

   Kovo 10 d. su jaunimu buvo minima Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena. Dalis jaunuolių kartu su darbuotojais dalyvavo renginyje - žygyje „Žygiuok už Lietuvą“, kurį organizavo Skaudvilės Atvira jaunimo erdvė. Po žygio mus pasitiko Skaudvilės gyventojai ir jaunimas su dainų, šokių programa, troškiniu ir  karšta arbata. Į renginį įsitraukė ir prisijungė 18 Raseinių AJC jaunuolių. Kita dalis Raseinių AJC žiūrėjo filmą apie Antrąjį pasaulinį karą, diskutavo, dalijosi emocijomis, vaišinosi merginų paruoštais užkandžiais.

   Naujos patirtys, išgyvenimai ir įspūdžiai veda į priekį. Raseinių AJC jaunimas vyko į Kauno „Žalgirio“ areną stebėti krepšinio varžybų. Nors mylima komanda „Žalgiris“ neiškovojo pergalės, bet jaunimas grįžo pilnas įspūdžių. Daugelis krepšinio varžybas arenoje stebėjo pirmą kartą  ir jautė sirgalių dvasią. Grįžtant namo buvo aktyviai reflektuojama, apie patirtus išgyvenimus, emocijų valdymą ir suvokimą.

   2022 m. -  savanorystės metai. Raseinių AJC tęsia savanorystę 3 jaunuoliai. Savanoriai kartu su darbuotojais kovo mėnesį aktyviai organizavo ir dalyvavo įvairiose veiklose.

   Tęsiant bendravimą su Radviliškio ir Šeduvos atvirais jaunimo centrais, Raseinių AJC suorganizuotos draugiškos stalo teniso varžybos. Iš Radviliškio ir Šeduvos sulaukėme 30 svečių. Kol vieni aktyviai varžėsi, kiti bendravo tarpusavyje, diskutavo, išbandė interaktyvų automobilio stimuliatorių, žaidė kamuoliu, „UNO“ kortomis, XBOX, biliardą, kitus žaidimus, mėgavosi arbata bei užkandžiais. Vyravo išties puiki nuotaika, daug juoko, pokalbių ir veiksmo.

   Kovo 21 d. minima pasaulinė Dauno sindromo diena. Šią dieną minėjo ir Raseinių AJC.  Būdamas tolerantiškas ir vieningas Raseinių AJC jaunimas ėjo į mokyklą, leido laisvalaikį su skirtingomis kojinėmis, fotografavosi, dalinosi nuotraukomis „Facebook“ Raseinių Atviro jaunimo centro puslapyje ir taip išreiškė palaikymą viso pasaulio žmonėms.

   Mobilus darbas su jaunimu – tai kokybiška socialinė ir laisvalaikio užimtumo paslauga, kuri Raseinių AJC vykdoma Nemakščiuose, Girkalnyje, Šiluvoje ir Žaiginyje. Susitikimų metu organizuojami įvairūs grupiniai/individualūs užsiėmimai (šokiai, atsisėsk pirmas, klausimynas), pokalbiai, diskusijos aktualia tematika, sportiniai žaidimai (tinklinis, krepšinis, „bulvė“, futbolas), stalo ir kiti žaidimai (atspėk paslėptą daiktą, nupiešk užsimerkus, užduok klausimą – mesk monetą ir sužinok atsakymą, spalvinimo terapija, „UNO“, „Dixit“), nuotraukų pasidalinimas, kulinariniai užsiėmimai, jaunimo iniciatyva organizuojamos veiklos.   Jaunimo darbuotojai orientuojasi ne į kiekybę, bet į užmegztų santykių su kitu jaunu žmogumi kokybę. Tamprus santykis su jaunuoliais leidžia pasiekti kur kas aukštesnių rezultatų. Jaunimo darbuotojai padeda jaunuoliams atrasti savo stiprybes ir kurti asmeninės ateities vizijas, spręsti iššūkius ir problemas, kylančias artimoje aplinkoje, ne vertina jų, o stengiasi suprasti. Jaunimo darbuotojai atstovauja jauno žmogaus interesams ir tarpininkauja institucijose bei skatinta bendradarbiavimą tarp įvairių įstaigų ir organizacijų.

   Gerindami bendruosius ir socialinius įgūdžius, AJC darbuotojai kartu su jaunuoliais surinko virtuvės baldus ir įsirengė jaukią virtuvėlę. Jaunimas patogiai gali gaminti. Kulinarinių užsiėmimų metu, ne tik išmoko gaminimo subtilybių, bet ir bendraudami galėjo pasidalinti turimomis žiniomis, receptais, išklausyti darbuotojų patarimų. Ši veikla padėjo lavinti socialinius ir savarankiškumo įgūdžius, ugdė pasitikėjimą savo jėgomis.

   Mūsų pagrindinis tikslas – suburti jaunuolius, kurie nepritampa įprastuose užsiėmimuose, siekiame, kad jie atsiskleistų per mūsų siūlomas veiklas. Maistas gaminamas ne tam, kad skaniai pavalgytume, o tam, kad maišydamas tešlą jaunas žmogus prakalbtų. Todėl jaunimas Raseinių AJC pamažu išdrąsėja, išlaisvėja, atsiveria, ima labiau pasitikėti savimi ir aplinkiniais.

Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos Atviro jaunimo centro metodininkė Audra Musteikaitė.

Raseinių AJC veiklos finansuojamos Raseinių rajono savivaldybės, Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos projektų „Atviro darbo su jaunimu plėtra Raseinių rajone 2022 m.“ ir „Mobiliojo darbo su jaunimu plėtra Raseinių rajone 2022 m.“, Sporto rėmimo fondo lėšomis.

Ačiū
0
Nesudomino
0

Ankstesnės naujienos

Krepšinis 2022-03-16 / AJC veiklos Krepšinis

2022 m. kovo 15 d. su Raseinių Atviro jaunimo centro jaunimu vykome į Kauno „Žalgirio“ areną stebėti krepšinio varžybų. Varžėsi „ŽALGIRIS“ - „OLYMPIACOS“, rezultatas 73-82.

Plačiau
Susitikimas su T. Rimkevičiumi 2022-03-07 / AJC veiklos Susitikimas su T. Rimkevičiumi

2022 m. kovo 4 d. Raseinių AJC vyko paskaita su treneriu Tadu Rimkevičiumi. Jis Lietuvos laisvųjų imtynių čempionas, Lietuvos graikų romėnų imtynių prizininkas, įvairių MMA turnyrų prizininkas.

Plačiau