Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos Atviras jaunimo centras (toliau –  Raseinių AJC) lapkričio mėnesį toliau tęsė aktyvų darbą su jaunimu.

   Lapkričio mėnesį Neda B. ir Gustė M. tęsė ilgalaikę 6 mėn. savanorystę Raseinių AJC. Merginos kartu su Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos metodininkėmis Valdone B. ir Jurga U., pakvietė Raseinių ir Ariogalos TAU studentus, į protmūšį „Atgal į mokyklos suolą“, kurio metu, studentus mintimis sugrąžino į mokyklos laikus. Taip pat savanorės prisidėjo prie kitų vykusių veiklų organizavimo – mobilaus darbo Nemakščiuose.

   Raseinių Atviras jaunimo centras tęsė bendradarbiavimą su paramos fondu „Humanitarian Center of Ukraine“, vykdė savanorišką veiklą teikiant humanitarinę pagalba pinant tinklus Ukrainos karių technikai paslėpti. Nei vienas geras darbas nenugrimzta į praeitį, nes gerumo sėkla lieka, o jos vaisiai – juntami ateityje. Visi, vis dar dvejojantys, laukiami pas mus – Raseinių AJC – praleisti prasmingą laiką dėl savęs ir kitų.

   Lapkričio 3 d. jaunuoliai iš Raseinių AJC susipažino su tatuiruočių meistro profesija. Užsiėmimo metu buvo pateikta teorinė medžiaga apie tatuiruočių meistro darbo pobūdį, eskizų kūrimą, piešimą, jų praktinio naudojimo taisykles. Tatuiruočių meistrė rekomendavo, kokią literatūrą skaityti, norint plėsti žinias apie šią profesiją. Džiaugėsi jaunuoliai neeiline galimybe prisiliesti prie profesionalios meistro įrangos, kuri akimirkai leido iš arčiau pažinti šią profesiją. Šis susitikimas įkvėpė jaunuolius ir toliau domėtis šia specialybe. Jaunuoliai dėkingi tatuiruočių specialistei už geranoriškumą, neatlygintiną pasidalinimą savo žiniomis, patarimais, asmenine patirtimi ir šiltą priėmimą.

   Lapkričio 4 d. Raseinių AJC vyko mokymai jaunimui, kuriuos vedė lektorius, edukatorius, repo entuziastas – Lukas Kulikauskas. Šešių valandų mokymai, kurių metu buvo orientuojamasi į pagrindinių 4 kompetencijų ugdymą: komunikaciją, kūrybiškumą, kritinį mąstymą ir bendradarbiavimą. Lektorius mokymus pradėjo pravesdamas susipažinimo žaidimą kad dalyviai atsipalaiduotų ir laisvai įsitrauktų į tolimesnę programą. Jaunuoliai dalyvavo debatų dirbtuvėse, kurių metu diskutavo šiomis temomis: lyčių lygybė, kanapių dekriminalizavimas. Užsiėmimo metu mokėsi argumentuotai apginti savo nuomonę, atsakyti į klausimus pagrindžiant faktais, kultūringai diskutuoti. Išsiaiškino, kad net klysti yra meniška. Viešo kalbėjimo metu jaunuoliai įgijo daugiau drąsos ir pasitikėjimo savimi bei įvairių kalbėjimo meno subtilybių. Programos eigoje išbandė dar vieną komunikacijos būdą repą, kurio metu jaunimo tarpe išryškėjo nauji talentai. Visų mokymų metu dalyviams teko išeiti iš savo komforto zonos, siekti tikslo komandoje, kartu pasidžiaugti patirtomis sėkmėmis. Jaunuoliams taip patiko dirbti, mokytis ir išbandyti save kartu su lektoriumi, kad panoro pakartoti mokymus dar kartą – lapkričio 28 dieną. Tik šį kartą  mokymuose dalyvavo ne tik jaunimas, bet ir darbuotojai bei Ariogalos atviros jaunimo erdvės jaunimas. Jaunuoliams ir darbuotojams mokymai paliko neišdildomą įspūdį, atsiskleidė nauji talentai. Lektorius visiems dalyviams įteikė pažymėjimus už dalyvavimą.

   Filmų žiūrėjimas kiekvieną pirmadienio vakarą jau tapo įpročiu. Savanoris Titas, atsižvelgdamas į visų norus, mėgstamus žanrus, kaskart išrinko filmą, kuris įtraukė, užbūrė, iššaukė norą reflektuoti. Vis daugiau jaunimo įsitraukė į šią veiklą, o tai skatina savanoriaujantį jaunuoli imtis naujų idėjų.

   Įgyvendinant sporto projektą „Judėsiu – sau padėsiu“, Šilalės laisvalaikio ir sporto centro baseine vyko plaukimo treniruotės, Raseinių AJC – stalo teniso ir biliardo treniruotės. Jaunuoliai aktyviai rinkosi į užsiėmimus, siekė užsibrėžtų rezultatų.

   Tęsiant sporto temą – centre žiūrėjome tiesiogines krepšinio varžybų transliacijas. Krepšinio žiūrėjimas būryje – tai geros emocijos, rungtynių analizė, diskusijos, aptarimai po rungtynių. Domėjimasis sportu skatina ir pačius jaunuolius sportuoti.

   Raseinių AJC darbuotoja Audra Musteikaitė vyko tobulėti į tęstinius darbo su jaunimu 5 modulių mokymus. Ketvirtasis neformalaus ugdymo mokymosi modulis buvo apie grupės dinamiką – metodinių intervencijų pagalba tyrinėjo savo mokymosi grupę, per kokias fazes grupė pereina siekdama įveikti užduotį. Apie specialisto – darbuotojo su jaunimu laikyseną – lektorius Nerijus Januškevičius pristatė laikysenos teoriją „Patyrimo ratas“, struktūrą „Vaidmenys grupėje“ darbo su grupe stilius, visa tai išanalizavo atlikdami užduotis grupėje. 3 tema: asmens ugdymas – diskutavo apie bendrąsias kompetencijas, išnagrinėjo Johari „Lango“ sistemą, įsivertino „Jaunimo darbuotojų kompetencijos“ lentelėje, sužinojo kur dar reikia tobulėti. Penktajame jaunimo politikos modulyje, jaunimo reikalų agentūros direktorius Jonas Laniauskas pasakojo apie savo darbo patirtį, jaunimo politikos tikslus, teisėkūra, taip pat diskutavo, atsakinėjo į jaunimo darbuotojams rūpimus klausimus. Modulio pabaigoje metodininkei Audrai įteikė  pažymėjimą, tvirtinantį, kad baigė darbuotojų, dirbančių su jaunimu, kompetencijų kėlimo mokymus.

   Kasdien vyko jau įprastos veiklos: merginos kruopščiai darėsi manikiūrą, virtuvėlėje susirinko mėgstantys gaminti, didžiojoje erdvėje vyko virtualios ir sportinės kovos, buvo žaidžiami stalo žaidimai, taip pat nuolatiniai pokalbiai, diskusijos, konsultacijos.

   Lapkričio 18 d., Raseinių AJC darbuotojai kartu su jaunuoliais vyko į Europos ir Lietuvos Jaunimo metų uždarymo renginį Marijampolėje. Renginio pradžioje Marijampolės kultūros centro erdvėse, dalyvavome galimybių mugėje, kurioje susipažinome su aktyviai veikiančiomis nevyriausybinėmis organizacijomis, įsitraukėme į įvairias dirbtuves. Susitikome su jau pažystamais ir naujais Atvirų jaunimo centrų / erdvių darbuotojais ir jaunuoliais. Vėliau dalyvavome nuomonių ringe, kartu su visiems pažįstamais jaunimo, politikos, sporto ir visuomeninių sričių atstovais. Diskusijoje dalyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė M. Navickienė, Marijampolės miesto meras P. Isoda, komikas E. Jokūbas, bei kiti jaunimo interesus atstovaujantys asmenys. Vakarą linksmai praleidome klausydami stand-up comedy su E. Jokūbu, bei šėlome su grupe „Jauti“.

   Lapkričio 24 d., Raseinių Atviro jaunimo centro darbuotojai, Betygalos Maironio pagrindinėje mokykloje pristatė Raseinių AJC ir vykdomas veiklas. Susipažino su jaunimu ir mokyklos bendruomene. Pakvietė jaunimą prisijungti veikti kartu, ugdytis bei atrasti save. Taip pat vykdomos mobilaus darbo veiklos su jaunimu Žaiginyje, Šiluvoje, Girkalnyje ir Nemakščiuose: sportinių žaidimų varžybos, kulinariniai užsiėmimai, pokalbiai, diskusijos, teminės veiklos.

   Raseinių AJC – tai vieta, kurioje turiningai praleisite laiką.

Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos Atviro jaunimo centro metodininkė Audra Musteikaitė.

Raseinių AJC veiklos finansuojamos Raseinių rajono savivaldybės, Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos projektų „Atviro darbo su jaunimu plėtra Raseinių rajone 2022 m.“ ir „Mobiliojo darbo su jaunimu plėtra Raseinių rajone 2022 m.“, Sporto rėmimo fondo lėšomis.

 

 

Ačiū
0
Nesudomino
0

Ankstesnės naujienos