Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos Atviras jaunimo centras (toliau –  Raseinių AJC) rugpjūčio mėnesį toliau tęsė aktyvų darbą su jaunimu.

   Rugpjūtis – tobulėjimo mėnuo.  Raseinių AJC darbuotojai kartu su 8 jaunuoliais  Atvirame jaunimo centre prie Pakruojo Juozo Pakalnio muzikos mokyklos dalyvavo tęstiniuose stovyklos „Judinam vasarą 4“ vadovų mokymuose, kuriuose sudėjo paskutinius štrichus ir pasiruošė būti stovyklos vadovais.

   Rugpjūčio 5 d. popietę Raseinių AJC salėje vyko dirbtuvės su burtininku iš Vokietijos Tobias Campoverde Ukrainos ir Lietuvos vaikams. Dirbtuvės surengtos Raseinių rajono savivaldybei bendradarbiaujant su Goethe‘s institutu Lietuvoje. Dirbtuvių vadovas Tobias Campoverde yra iliuzionistas iš Vokietijos, pastaraisiais metais aplankęs daugelį pasaulio šalių kaip magiškasis vokiečių kalbos ambasadorius. Bendradarbiaudamas su Goethe`s institutu jis rengia pasirodymus vaikams ir dirbtuves mokytojams, pristatydamas vokiečių kalbą ir įvairių kultūrų bendradarbiavimą netikėtu – magišku – rakursu. Dirbtuvių metu ukrainiečių ir lietuvių vaikai, vadovaujami patyrusio iliuzionisto, kartu mokėsi įvairių triukų. Padėdami vieni kitiems, mokėsi vieni kitų kalbų, o žodžiai buvo verčiami magijos pagalba. Šioje veikloje dalyvavo Ukrainos bei Lietuvos vaikai iš Raseinių vaikų dienos užimtumo centro, Raseinių Jaunųjų maltiečių ir Lietuvos Raudonojo kryžiaus organizacijų. Dirbtuvės su iliuzionistu Ukrainos ir Lietuvos vaikams yra dalis plataus Goethe’s instituto priemonių paketo, kuriam finansavimą skiria Vokietijos užsienio reikalų ministerija iš papildomų 2022 m. biudžeto lėšų Rusijos karo prieš Ukrainą padariniams sušvelninti.

   Raseinių AJC kasdien vyko jau įprastos veiklos: merginos kruopščiai darėsi manikiūrą, virtuvėlėje susirinko mėgstantys gaminti, didžiojoje erdvėje vyko virtualios ir sportinės kovos, buvo žaidžiami stalo žaidimai, taip pat nuolatiniai pokalbiai, diskusijos, konsultacijos.

   Įgyvendinant sporto projektą „Judėsiu – sau padėsiu“, Raseinių AJC vyko stalo teniso ir biliardo treniruotės, o Raseinių „Energy Gym“ sporto klube – jėgos treniruotės.

   Rugpjūčio 8 d. Tytuvėnuose esančioje poilsiavietėje „Sedula“ startavo jau ketvirtoji jungtinė atvirųjų jaunimo centrų/erdvių stovykla „Judinam vasarą 4“. Stovykloje dalyvavo keturių centrų/erdvių: Raseinių, Radviliškio, Šeduvos ir Pakruojo jaunimas, svečio teisėmis prisijungė ir Gargždų Atviras jaunimo centras. Stovyklos atidaryme dalyvavo ir sveikinimo žodžius tarė  Raseinių rajono savivaldybės meras A. Bautronis, atstovai iš Pakruojo, Radviliškio rajono savivaldybės ir Jaunimo reikalų agentūros atstovai. Pasisakydami rajonų atstovai jaunimui linkėjo pasidžiaugti besibaigiančia vasara, pasisemti naujos patirties ir gražių akimirkų. Iškėlus savivaldybių, jaunimo centrų vėliavas bei sugiedojus himną „Judinam vasarą 4“ stovykloje startavo pirmosios veiklos, kurios tęsėsi penkias dienas. Pirmą dieną: įsikūrimas, susipažinimas, pasiskirstymas į komandas intervenciniais metodais, prisistatymas. Visas dienas pradėjome mankšta. Antrą dieną: didysis tikslas – 16 km. žygis po Tytuvėnų teritoriją, kurio metu komandos dar labiau pažino vienas kitą ir užmezgė artimesnį ryšį, dieną užbaigėme maudynėmis, pirtimi su vantomis ir filmu. Trečią dieną: "Koordinatorių karuselės" – jaunuoliai naujose komandose dar geriau susipažino vieni su kitais, išbandė save, pasitikrino pasitikėjimą vieni kitais. Vakaro pažiba buvo „Madų šou“ – jaunuoliai pasitelkę fantaziją, atskleidė savo meninius, dizainerio sugebėjimus, ugdė pasitikėjimą savimi, bendrų sprendimų priėmimą, papildė žinias apie įvairius stilius. Šou užbaigė 3 vaikinų pašnekesiai su stovyklautojais apie stovyklą. Ketvirtą dieną – estafetės, protų kovos, „Stovyklovizija“, kurios metu stovyklautojai ruošė pasirodymus, kūrė kostiumus, planavo pasirodymus, gerino savo vokalinius sugebėjimus. "Stovyklovizijos" metu vyko ne tik pasirodymai, tačiau aktyviausi jaunuoliai buvo apdovanoti „Auksinio svogūno“ apdovanojimu. Vakarą užbaigė vaizdo įrašo iš žygio ir komandų sukurtų „Tik tok“ peržiūra. Paskutinę dieną – visi ruošėsi  stovyklos uždarymui, bendra refleksija ir atsisveikinimai. Ši stovykla tai bendras atvirų jaunimo centrų/erdvių projektas skirtas aktyviam jaunimo laiko praleidimui, bendradarbiavimo skatinimui, supažindinimui su jaunimo galimybėmis. Į stovyklos veiklų organizavimą įtraukiamas ir pats jaunimas.

   Tęsiamos mobilaus darbo veiklos su jaunimu Žaiginyje, Šiluvoje, Girkalnyje ir Nemakščiuose: sportinių žaidimų varžybos, kulinariniai užsiėmimai, pokalbiai, diskusijos, teminės veiklos.

   Raseinių AJC jaunimas vasarą užbaigė su trenksmu – įspūdingi renginiai ir aktyvios veiklos:

   Filmų vakaras po atviru dangumi. Filmas „Viskas bus kitaip“, šiame neįprastame filme-pasakoja pasitelkiant mokslinius faktus iškeliama neatidėliotina mūsų dienų problema – biologinės įvairovės nykimas. Po filmo vyko diskusija su jaunimu ką ir kaip turime stengtis daryti kitaip, kad bent maža dalimi prisidėtumėm prie gamtos ir gyvūnijos išsaugojimo.

   Jau šeštą kartą iš eilės Raseinių gatvės ir žmonių veidai nusidažė pačiomis įvairiausiomis spalvomis. Rugpjūčio 27 d. vykęs renginys pritraukė rekordinį skaičių dalyvių – 292 bėgikus. Bėgimui buvo paruoštos dvi skirtingo ilgio trasos: ilgoji – 3,3 km bei trumpoji – 800 m ilgio, todėl nepriklausomai nuo sportinio pasirengimo bėgti galėjo visi. Renginio dieną susirinkusiuosius pasitiko gausus būrys savanorių ir organizatorių, tarp kurių 28 savanoriai ir 4 jaunimo darbuotojai iš Raseinių AJC, kurie su gera nuotaika bei spalvomis skleidė žinią apie vykstantį renginį. Po bėgimo, vakaro programoje visų laukė vieno populiariausio humoro žanro „stand-up“ su Emiliu Jokūbu vakaras, suorganizuotas jaunimo iniciatyva. Taip pat, susirinkusieji į vakarinę programos dalį galėjo savo jėgas išbandyti dalyvaudami orientacinėse varžybose ar greitų pasimatymų žaidime.

   Jaunimo festivalis „Garso ir šviesų naktis“. Jaunimas dalyvavo gyvo garso grupės „Jauti“ koncerte ir šoko diskotekoje, garsios muzikos ritmu, kurią suteikė DJ – elDovido. Įvairiomis spalvomis apšviesti medžiai sukūrė įspūdingą aplinką, kurioje jaunimas jautėsi jaukiai ir laisvai.

   Baidarių žygis. Jaunimas plaukė baidarėmis Dubysos upe, plaukdami patyrė įvairiausių emocijų: adrenalino, nekantrumo, smalsumo, susižavėjimo, drąsos, džiaugsmo. Tokia aktyvi ir komandinio darbo reikalaujanti pramoga, tapo puikia komunikacijos ugdymo bei komandos formavimo priemone. Plaukimas baidarėmis buvo ne vien fizinis irklavimas vandeniu, bet ir emocinis irstymasis pokalbiuose tarpusavyje, kurie tampa nuoširdesni bei atviresni. Dar vienas privalumas yra tiesioginė nauda sveikatai. Fizinis aktyvumas gerina nuotaiką, mažina nerimą, daro teigiamą įtaką miegui, kovojant prieš depresiją ir liūdesį. Taisyklingai irkluojant dirba visas kūnas, šiuo sportu galima suformuoti sveiką bei atletišką kūną.

   Nuotykių parkas Tauragėje. Raseinių AJC jaunimas, rugpjūčio 30 d., kartu su jaunimo darbuotojais Renatu ir Audra vyko į Tauragę ir itin aktyviai leido laiką, ten apsilankė Taurų nuotykių parke. Netrūko išbandymų, geros nuotaikos ir įsimintinų akimirkų. Puikiai praleido laiką, išbandė visas įmanomas trasas, grįždami namo dalinosi įsimintiniausiomis akimirkomis bei patarimais, kaip buvo galima įveikti sunkiausias trasas. Ši diena paskatino jaunuolius ne tik aktyviai judėti gryname ore, gauti didesnį kiekį adrenalino, bet ir bendrauti tarpusavyje, siekti užsibrėžtų tikslų, išbandyti savo jėgas bei suprasti, kad kartais įmanoma pasiekti daugiau, negu patys gali apie tai pagalvoti.

   Nenusimink, kad vasara baigėsi, užeik rudenį pas mus, pasisemk naujų patirčių ir atrask naujų draugų!!!

Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos Atviro jaunimo centro metodininkė Audra Musteikaitė.

Raseinių AJC veiklos finansuojamos Raseinių rajono savivaldybės, Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos projektų „Atviro darbo su jaunimu plėtra Raseinių rajone 2022 m.“ ir „Mobiliojo darbo su jaunimu plėtra Raseinių rajone 2022 m.“, Sporto rėmimo fondo lėšomis.

 

Ačiū
0
Nesudomino
0

Ankstesnės naujienos

„Išsitaškyk spalvom“ 2022 m. 2022-08-29 / AJC veiklos „Išsitaškyk spalvom“ 2022 m.

Jau šeštą kartą iš eilės Raseinių gatvės ir žmonių veidai nusidažo pačiomis įvairiausiomis spalvomis. Rugpjūčio 27 d. į šį spalvočiausią bėgimą „Išsitaškyk spalvom“ susirinko net rekordinis kol kas turėtas dalyvių skaičius iš pačių įvairiausių Lietuvos vietovių – užsiregistravusiųjų buvo net 292! Nepriklausomai nuo amžiaus ir sportinio pasirengimo dalyvauti renginyje ir bėgti galėjo visi. Tam buvo paruoštos dvi žiedinės trasos: ilgoji – 3,3 km bei trumpoji – 800 m ilgio. Renginio dieną susirinkusiuosius pasitiko gausus būrys jaunųjų savanorių bei organizatorių, kurie su gera nuotaika užkrėtė kiekvieną bėgti pasiryžusį dalyvį. Kartu apšilę raumenis, po renginio vedėjų signalo bėgikai pasileido į Raseinių miesto gatves, kur buvo netikėtai užklumpami spalvotais milteliais, na o kiekvieno, trasą įveikusio, bėgiko laukė atminimo medalis.

Plačiau
Dviejų dienų stovykla 2022-07-29 / AJC veiklos Dviejų dienų stovykla

Liepos 28 – 29 d. Raseinių r. švietimo pagalbos tarnybos Atviro jaunimo centro jaunuoliai kartu su darbuotojais plaukė baidarėmis Dubysos upe ir stovyklavo „Dubysa Veža“ stovyklavietėje kuri finansuojama JRA prie SADM projekto „Mobiliojo darbo su jaunimu plėtra Raseinių rajone 2022 m.“.

Plačiau
Vairavimo įgūdžių lavinimas kartingų trasoje 2022-07-25 / AJC veiklos Vairavimo įgūdžių lavinimas kartingų trasoje

Liepos 21 d. Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos atviro jaunimo centro 16 jaunuolių su 2 darbuotojais vyko į Smalininkų kartodromą, įgyvendinant veiklą – vairavimo įgūdžių lavinimas kartingų trasoje, finansuojamą Raseinių rajono mobilaus darbo su jaunimu „Be atstumo“ projekto lėšomis.

Plačiau
Žygis Maironio keliais su Atviro Jaunimo centro jaunimu 2022-07-15 / AJC veiklos Žygis Maironio keliais su Atviro Jaunimo centro jaunimu

Jaunimas nori žygiuoti! Puiku! Mes tam visada pasirengę. Net nedvejodami Žaiginio ir Raseinių atviro jaunimo centro jaunuoliai vyko į Dubysos regioninį parką ir žygiavo maršrutu ,,Maironio kelias padubysiu”. Žygio dalyviai, vedini ypatingų potyrių ir linksmojo šuns Hačio, keliavo vaizdingais Dubysos slėniais ir gėrėjosi Maironio apdainuotomis Dubysos atsiveriančiomis erdvėmis, banguojančiais slėniais, į vandenį nusileidžiančiais šlaitais ir kalvomis. Žygiuodami miškingais šlaitais gaivinosi srauniojoje Luknėje, o pažinimo žinias papildė gamtos grožį išaukštinančiomis Maironio eilėmis. Pavargę, bet laimingi, pasiekę tikslą ir baigę žygį, atviro jaunimo centro jaunuoliai stačia galva nėrė į srauniąją Dubysą, slėnį užpildydami jaunatvišku juoku, dainomis ir laužo dūmais..

Plačiau