Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos Atviras jaunimo centras (toliau –  Raseinių AJC) 2022 m. sausio – vasario mėnesiais toliau tęsė aktyvų darbą su jaunimu.

   Žiema – tinkamiausias metas pasirūpinti savimi, tad Raseinių AJC lankytojos daug dėmesio skyrė manikiūro, plaukų dizaino, visažo subtilybėms. Merginoms projekto lėšomis Raseinių AJC įrengtos grožio dirbtuvės, kuriose kuriamas ne tik estetinis grožis, bet tuo pačiu bendraujama, dalijamasi patirtimi, žiniomis, emocijomis. Grožio dirbtuvės veikia visu pajėgumu, o svarbiausia – klientės pačios noriai imasi iniciatyvos.

   Nuošalėje nepalikome ir vaikinų: karščiausia Raseinių AJC naujiena – interaktyvus automobilio simuliatorius, sukonstruotas Raseinių AJC darbuotojų iniciatyva ir pastangomis. Naudojant simuliatorių formuojasi atitinkamos jaunuolių psichomotorinės reakcijos, svarbios vėliau vairuojant tikrą automobilį. Tikime, kad būsimi vairuotojai vėliau drąsiau (svarbiausia - atsakingiau!) jausis pirmojo važiavimo su instruktoriumi metu.

   Įgyvendinant Sporto projektą „Judėsiu – sau padėsiu“, visą žiemą aktyviai vykdytos sportinės veiklos – stalo teniso, biliardo užsiėmimai. Galbūt, biliardas kai kam gali asocijuotis su maloniu laisvalaikio praleidimo būdu, tačiau tai sportinis žaidimas, ne tik grūdinantis charakterį, bet ir verčiantis analizuoti, logiškai mąstyti, lavinantis geometrijos, fizikos ir matematikos įgūdžius. Sporto projekto dėka Raseinių AJC jaunuoliai taip pat periodiškai vyko į Šilalės laisvalaikio ir sporto centro baseiną, kur mokėsi taisyklingai plaukti bei atsipalaiduoti ir sustiprinti sveikatą centro pirtyse. Pageidaujantys sustiprinti kūno raumenis, patobulinti formas, lavinti ištvermę, 2 kartus per savaitę  lankėsi Raseinių ,,Energy Gym“ sporto klube jėgos treniruotėse.

   Susidomėjimą sportu jaunimo tarpe siekiame skatinti organizuodami susitikimus su įdomiomis asmenybėmis. Sausio 18 d. Raseinių AJC vyko susitikimas su mišriųjų kovos menų treneriu Mindaugu Smirnovu. Treneris papasakojo apie esamas MMA rūšis, parodė kaip apsiginti esant pavojui. Po pristatomosios treniruotės jaunuoliai galėjo individualiai pabendrauti su treneriu ir sužinoti daugiau ne tik apie kovos menus, bet ko reikia norint užsiimti šiuo sportu. Susitikime dalyvavo 12 jaunuolių.

   Sausio 20 d. Raseinių AJC jaunimas aplankė Radviliškio atvirą jaunimo centrą „Jaunimo erdvė“. Vyko „ NBA Xbox“ turnyras, kuriame jėgas išbandė 6 Raseinių AJC jaunuoliai ir 6 jaunuoliai iš „Jaunimo erdvė“.  Po įnirtingos kovos paaiškėjo ir prizininkų trejetukas: Paulius Gumbrys (Radviliškis), Edgaras Skaburskas (Radviliškis), Jonas Gvildys (Raseiniai). Jaunimas, kuris ne dalyvavo turnyre žaidė stalo žaidimus, bendravo tarpusavyje.

   Vasario14-oji, meilės diena! Tad savanoriai nusprendė surengti konkursą, per kurį neapsiribojo vien poromis ir kvietė kelti nuotraukas su mylinčiais draugais! Na, o tiems, kurie nuotraukų kelti nenorėjo, kvietė į nuotolinę diskusiją apie vasario14-ąją su šauniais žaidimais bei diskusijomis.

   Vasario 16-osios – Lietuvos valstybės atkūrimo dienos paminėjimui jaunimas buvo skatinamas patikrinti savo žinias sprendžiant kryžiažodį, taip pat buvo kviečiami į diskusiją su savanoriais, kurioje dalyviai praplėtė savo žinias ir išsakė mintis, ką jiems reiškia ši Lietuvai svarbi diena.

   Vasario 18 d. kartu su savanorių komanda buvo nuspręsta surengti teminį  filmų vakarą. Išsirinkome filmą, pasiruošėme spragėsių bei gaiviųjų gėrimų ir pradėjome vakarą. Beveik vienabalsiai buvo išrinktas siaubo filmas „Kapų ieškotojai“. Į Raseinių AJC kino seansą susirinko 40 lankytojų. Džiaugiamės dideliu susidomėjimu ir teigiama refleksija po filmo peržiūros.

   Žiemą toliau buvo tęsiamas mobilus darbas su jaunimu Nemakščiuose, Girkalnyje, Šiluvoje ir Žaiginyje. Susitikimų metu organizuojami kulinariniai užsiėmimai, įvairios individualios, komandinės užduotys, diskusijos aktualia tematika prie arbatos puodelio, jaunimo iniciatyva organizuojamos veiklos. Kaip visada, fantazijai ribų nėra.

   Tik augdamas pats, atsakingai gali auginti kitą. Sausį ir vasarį Raseinių AJC darbuotojai pakankamai laiko ir dėmesio skyrė asmeninių bei profesinių kompetencijų plėtotei. Sausio 24 d. dalyvavome mokymuose „Psichohigiena jaunimo darbuotojo veikloje“. Diskutavome apie jaunimo darbuotojo vertybes, išsigryninome kiekvienas savo vertybines nuostatas, analizavome kaip jos atsispindi mūsų kasdienybėje ir darbe, atlikinėjome praktines užduotis. Mokymuose dalyvavo darbuotojai iš: Pakruojo, Šeduvos, Kelmės ir Raseinių atvirų jaunimo centrų/erdvių. Sausio 25 d. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas bendradarbiaudamas su Jaunimo reikalų departamentu kvietė visus, kurie dirba su jaunimu pasiklausyti pranešimo nuotoliniu būdu apie elektronines cigaretes ir šiuo metu atsiradusias naujas psichotropines medžiagas.  Pranešimo metu buvo atsakoma į kasdienybėje kylančius klausimus, apie el. cigaretes, kokios jos iš tiesų yra, kaip jas traktuoti, psichotropinių medžiagų teisinį reglamentavimą, įstatyminę bazę.

   Vasario 21 d. Raseinių AJC darbuotojai lankėsi kaimynystėje esančioje Skaudvilės atvirojoje jaunimo erdvėje (toliau – Skaudvilės AJE). Siekiame kurti ryšį ir tarpusavio bendradarbiavimą tarp jaunimo centrų / erdvių, inicijuoti bendras veiklas ir  įtraukti kitų miestų centrų / erdvių jaunimą. Pasidalinome patirtimi kuo ir kaip gyvename, ateities planais ir veiklomis. Džiaugiamės šiltu Skaudvilės AJE darbuotojos priėmimu ir gerosios patirties pasidalinimais, bei noru bendradarbiauti ateityje.

   Raseinių AJC darbuotojai dalyvauja tęstiniuose intervizijų susitikimuose, kurios skirtos asmeniniam ir profesiniam tobulėjimui. Šių nuotolinių susitikimų metu ieškome sprendimo būdų tam tikram atvejui susijusių su jaunimu. Dalinamės patarimais tarpusavyje, stiprinimas bendradarbiavimo  ryšys tarp įvairių miestų AJC.

Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos Atviro jaunimo centro metodininkės Kristina Taučaitė ir Audra Musteikaitė

Raseinių AJC veiklos finansuojamos Raseinių rajono savivaldybės, Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos projektų „Atviro darbo su jaunimu plėtra Raseinių rajone 2022 m.“ ir „Mobiliojo darbo su jaunimu plėtra Raseinių rajone 2022 m.“, Sporto rėmimo fondo lėšomis.

Ačiū
0
Nesudomino
0

Ankstesnės naujienos

Devyni mėnesiai – daug, ar mažai? 2022-02-01 / AJC veiklos Devyni mėnesiai – daug, ar mažai?

Devyni mėnesiai praėjo nuo to laiko, kai Raseinių atviras jaunimo centras prijungtas prie Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos. Daug tai, ar mažai? Laiko atžvilgiu, tikriausiai, nedaug – dar nei metai nesukako.  Tad, kas gi įvyko AJC per tą palyginti neilgą laiko tarpą?

 

Plačiau