Dvidešimt antrosios suaugusiųjų mokymosi savaitės idėja išplaukė iš poeto prieš 80 metų parašytų Vytauto Mačernio minčių, kurios ir šiandien nepraranda prasmės:

„Žmogus neturi gyventi be rūpesčio ir be, nors ir mažų, siekimų. Bet koks uždavinys, atsistojęs žmogui prieš akis, reikalauja jį nugalėti, reikalauja šiokio tokio jėgų įtempimo, vilties kliūtį nugalėti, baimės, nerimavimo, susikoncentravimo. Taip, kaip imtynininko raumenys nesigimnastikuojant suskystėja, tampa nebetvirti, taip žmogaus gyvenime dvasinės jėgos, bėgant lygiam gyvenimui, susiniveliuoja, išblunka, žmogus lieka bevalis, nežinąs, kas jis yra. Siela it guma, jei ji netampoma, vėliau nebeišsitempia. Ją reikia lavinti, kaip sportininkas lavina savo kūną, kuris galėtų pasiekti vis didesnius rezultatus. Lygiam gyvenime siela apmiršta, ir žmogus nebežino, ko jis vertas..“ (Vytautas Mačernis, 1941.II.5).

   Suaugusiųjų mokymosi savaitė, kuri vyko visoje Lietuvoje, o taip pat ir mūsų rajone lapkričio 15-19 dienomis paskatino įsiskaityti dar kartą į šias mintis ir pagalvoti, ką per mokymosi savaitę mes patys galėtume padaryti, kad mūsų suaugę mokiniai, mūsų įstaigos ir organizacijos galėtų ugdytis, lavintis ir tobulinti, kad mūsų visų gyvenimas taptų labiau kokybiškas, o mokymasis neturėtų stabdžių. Į suaugusiųjų švietimo savaitės veiklas įsijungė neformalaus suaugusiųjų švietimo teikėjai: Užimtumo tarnybos Raseinių skyrius, Viešoji įstaiga Raseinių neįgaliųjų užimtumo ir paslaugų centras, Raseinių krašto istorijos muziejus, VšĮ „Atrask Raseinius“, Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešoji biblioteka, Raseinių rajono visuomenės sveikatos biuras ir Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnyba. Šios institucijos suburtos Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos visą savaitę vykdė mokymus, organizavo renginius, popietes, knygų pristatymus, pakvietė į meno dirbtuvių veiklas, kvietė pasportuoti. Visi renginiai Raseinių rajono gyventojams buvo nemokami.

   Lapkričio 15 d. Užimtumo tarnybos Raseinių skyrius ir Viešoji įstaiga Raseinių neįgaliųjų užimtumo ir paslaugų centras suorganizavo renginį „Sužinok“. Renginys, skatinantis neįgalius asmenis įgyti naują profesinę kvalifikaciją arba kompetencijas, dalyvaujant profesinėje reabilitacijoje arba paramos mokymuisi priemonėse.

   Raseinių krašto istorijos muziejus visą savaitę kvietė Raseinių rajono gyventojus apsilankyti EIMUNTO NEKROŠIAUS MENO FORTAS  ir  PERFECCIONS aut. Ilona Janulienė (Lietuva) ir Alfonso Firmani (Italija) parodų pristatymuose.

   Nepaliko abejingų lapkričio 16 d. VšĮ „Atrask Raseinius“ direktoriaus Arno Zmitros paskaita „Pažintis su Raseinių krašto dvarais“. Skaitytojai ne tik daug sužinojo apie Raseinių krašto dvarus, bet ir gavo dovanų po knygą „Raseinių krašto dvarai“.

   Lapkričio 17 d. pradėjome Maironio parke nuo šiaurietiško vaikščiojimo mokymų, kuriuos organizavo Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnyba. 11 val. Viešoji įstaiga Raseinių neįgaliųjų užimtumo ir paslaugų centras pakvietė į „Socialines dirbtuves bendradarbiavimui“. Raseinių rajono gyventojai turėjo galimybę kartu su centro lankytojais gaminti paukštelius, kurie nutūps ant Prezidentūros pagrindinės eglės. Šią akciją inicijavo pati Ponia D. Nausėdienė.

   Lapkričio 18 d. Raseinių Marcelijaus Martinaičio viešojoje bibliotekoje - popietė „Kūryba mus jungia“. Popietėje dalyvavo Raseinių rajono kultūros centro liaudiškų šokių kolektyvo „Sugrįžki, 
jaunyste“, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių Raseinių filialo vokalinio ansamblio „Svaja“, Raseinių TAU linijinių šokių kolektyvo „Raseika“ atstovai. Savo kūrybos eiles skaitė Raseinių TAU studentas Jonas Vaičaitis, vyr. bibliotekininkas Jonas Brigys pristatė bibliotekoje veikiantį Knygos muziejų bei Marcelijaus Martinaičio memorialinį kambarį, Ona Kazbarienė, Raseinių TAU studentė, pademonstravo puikius skaitovo gebėjimus, skaitydama tiek lyrinę, tiek jumoristinę poeziją.

   Lapkričio 19 d. suaugusiųjų švietimo savaitės rytas padovanojo „Menų terapijos mokymus“. Daug susidomėjimo sulaukė po pietų vykusi Raseinių rajono visuomenės sveikatos biuro  nuotolinė pakaita „Mokausi padėti sau ir kitiems. COVID-19 krizė: kas mus veikia ir kaip tai spręsti?“

   „Mokaisi – gyveni, gyveni – mokaisi!“ suaugusiųjų švietimo savaitė baigėsi, bet išliko begalinis noras toliau mokytis ir tobulėti. Dėkojame visiems Raseinių rajono Neformalaus suaugusiųjų švietėjams, kurie įsijungė į suaugusiųjų švietimo savaitės veiklas padovanodami Raseinių rajono gyventojams nuostabias mokymosi žavesio akimirkas.

Straipsnelį parengė: Silva Morkevičienė, Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnybos direktoriaus pavaduotoja, Raseinių rajono Neformaliojo suaugusiųjų švietimo koordinatorė.

Ačiū
0
Nesudomino
0

Ankstesnės naujienos

Mokyklos (ne)standartas 2021-10-27 Mokyklos (ne)standartas

Mieli švietimo bendruomenės nariai, norėtume Jus dar kartą pakviesti į programos „Renkuosi mokyti!“ organizuojamą konferenciją „Mokyklos (ne)standartas“, vyksiančią lapkričio 5 dieną 14-18 val.

Plačiau