Šių metų spalio 1 d. – lapkričio 30 d. buvo įgyvendinamas Raseinių rajono savivaldybės finansuojamas atvirojo darbo su jaunimu projektas „Raseiniai – jaunuolio akimis“.

   Projektas „Meninė instaliacija „Raseiniai – jaunuolio akimis“ skirtas 14-29 m. amžiaus, mažiau galimybių, negalią turintiems jaunuoliams ir/ar tiems, kurie savanoriškai nori prisidėti kuriant projektą ir bendraujant su socialiai pažeidžiamomis jaunuolių grupėmis. Projekto tikslas –  ugdyti jaunuolių tarpusavio bendravimą, negalią turinčių jaunuolių integraciją per meninę veiklą – dalyvavimą vienoje veikloje, lipdant iš modelino – taip sukuriant meninę instaliaciją iš savo nulipdytų Raseinių krašto simbolių.

   Projekte dalyvavo jaunimas iš Raseinių specialiosios mokyklos, Sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Raseinių viltis“ nariai, Raseinių švietimo pagalbos tarnybos Atviro jaunimo centro lankytojai. Kadangi dėl nepalankios epidemiologinės situacijos visoje Lietuvoje projekto įgyvendinimas buvo perkeltas į nuotolį – visos veiklos buvo vykdomos savarankiškai, bendraujant „Zoom“ platformoje. Didžiausias iššūkis buvo jaunimą „įvesti“ į projektines veiklas, o kai kuriuos ir išmokyti (telefonu apibūdinant kiekvieną veiksmą) naudotis „Zoom“ platforma. Tačiau galime pasidžiaugti, jog visus sunkumus įveikėme – pirmieji prisijungimai buvo nedrąsūs, tačiau eigoje jaunuoliai patys nekantraudavo prisijungti ir pabendrauti su kitais projekto dalyviais.

   Prie projekto prisijungė du puikūs lektoriai, menininkai, studijos „Menai ir monai“ įkūrėjai Jurga ir Vytautas Bulotai. Kaip jie patys minėjo – ši veikla jiems taip pat buvo nauja, tačiau sukėlė daug puikių įspūdžių. Nors lipdymas jiems ir buvo veikla, kurie jie neužsiima kasdien, tačiau jie puikiai atliko savo namų darbus: kiekvieną savaitę Jurga ir Vytautas dovanojo savo šypsenas, laiką ir kantrybę, savo įspūdžius ir dalinosi patarimais su jaunimu, kaip greičiau „suvaldyti“ modelino masę, kad ji pavirstu norimu objektu ir Raseinių krašto simboliu.

   Siekiant įkvėpti jaunuolius lipdymui, buvo organizuota ekskursija po Raseinių kraštą ir žymiausias jo vietas. Tiesa, ši ekskursija taip pat vyko nuotoliniu būdu. Raseinių turizmo ir informacijos centro „Atrask Raseinius“ vadovas Arnas Zmitra jaunimui suprantama kalba, įdomiai ir įtraukiančiai papasakojo apie lankytinas vietas ir jų istorijas, pateikė projekto dalyviams įvairių negirdėtų faktų, naudingų nuorodų. Šis virtualus turas, be abejo, buvo pritaikytas ir jaunuoliams su negalia – kad būtų lengviau suprasti visus pateiktus faktus, buvo pasitelkta vizualinė medžiaga, kuri vėliau tapo inspiracija lipdant gaminius.

   Nepaprastai malonu sulaukti jaunimo reakcijų, kai jie patys inicijuodavo susitikimus nuotoliniu būdu, laukė kiekvieno iš jų ir vis dar lipdo darbelius, nors projektas jau užsibaigė. Ne kartą girdėjome ir jų tėvelių atsiliepimus, jog projekto veiklos, lipdymas iš modelino masės, jų vaikus itin įtraukė ir jie su malonumu to imasi laisvalaikiu.

   Labai tikimės, jog visus meno kūrinius, kuriuos sukūrė jaunimas, pavasarį, pagerėjus situacijai, pavyks eksponuoti ant VšĮ Raseinių neįgaliųjų užimtumo ir paslaugų centro sienos ir taip jaunimas sukurs naują lankytiną objektą, traukiantį turistus, miesto ir rajono gyventojus savo spalvingumu bei originalumu, taip pat prisidės prie miesto viešosios erdvės gerinimo, pastato patrauklumo ir jaukumo dabartiniams lankytojams ir gyventojams, ypač atsižvelgiant į tai, jog čia įkurtas slaugos skyrius, kuriame nuolat gyvena senyvo amžiaus žmonės.

Raseinių neįgaliųjų užimtumo ir paslaugų centro administratorė Roma Vaičiulytė

Ačiū
0
Nesudomino
0

Ankstesnės naujienos

Popiežiaus Jono Pauliaus II-ojo metus palydint 2020-12-16 Popiežiaus Jono Pauliaus II-ojo metus palydint

Lietuvos Respublikos Seimas 2020-uosius paskelbė Jono Pauliaus II-ojo metais. Raseinių r. Viduklės Simono Stanevičiaus gimnazija drauge su Kosov Lacki licėjumi Lenkijoje šios iškilios asmenybės 100-ąsias gimimo metines paminėjo, įgyvendindama projektą “Būkite stiprūs tikėjimo dvasia”.  Projekto tikslas – atrasti tautų ir jaunimo bendrystę popiežiaus Jono Pauliaus II šviesoje. Žodžius „Būkite stiprūs tikėjimo dvasia“ Jonas Paulius II kalbėjo jaunimui  pirmojo vizito Lenkijoje metu. Juos išgirdo ir tuometinis Lietuvos jaunimas monsinjoro Alfonso Svarinsko pamoksluose Viduklėje. Šiandien jaunimui  tai regisi gilia praeitimi, kurią projekto metu jie bandė pažinti ir atskleisti.

Plačiau
Raseinių rajono pradinių klasių mokinių virtuali atvirukų paroda ,,Pasveikinkim vieni kitus" 2020-11-30 Raseinių rajono pradinių klasių mokinių virtuali atvirukų paroda ,,Pasveikinkim vieni kitus"

Raseinių rajono pradinių klasių mokinių virtualios atvirukų parodos ,,Pasveikinkim vieni kitus" idėja pagrįsta Raseinių Šaltinio progimnazijos dalyvavimu Ugdymo plėtotės centro vykdomame projekte „Bendrojo ugdymo turinio ir organizavimo modelių sukūrimas ir išbandymas bendrajame ugdyme" (projekto Nr. 09.2.1-ESFA-V-726-04-0001). Virtualią atvirukų parodą organizuoja Raseinių Šaltinio progimnazija ir Raseinių rajono švietimo pagalbos tarnyba.

Plačiau
Raseinių rajono bendrojo ugdymo mokyklų 5 – 12 klasių mokinių integruotas dailės ir technologijų kūrybinių darbų konkursas „Rudens nuotaikos“ 2020-11-23 Raseinių rajono bendrojo ugdymo mokyklų 5 – 12 klasių mokinių integruotas dailės ir technologijų kūrybinių darbų konkursas „Rudens nuotaikos“

Jau antrus metus rajono ugdymo įstaigų mokiniai kviečiami dalyvauti konkurse „Rudens nuotaikos“. Konkurso iniciatoriai: Rasa Tytmonaitė, Prezidento Jono Žemaičio gimnazijos dailės mokytoj metodininkė, Aldona Kukulskienė, Raseinių Šaltinio progimnazijos technologijų mokytoja metodininkė ir Leonas Miklius, Raseinių Šaltinio progimnazijos vyresnysis technologijų mokytojas. Konkurso tikslas - lavinti dalyvių kūrybiškumą, meninės raiškos gebėjimus, ugdyti suvokimą, kad regimasis pasaulis – tai gamtos ir žmogaus sukurti vaizdai. Puiku, kad kasmet sulaukiame vis daugiau darbų.

Plačiau